Vi har lukket nu, og lukket i morgen

Fadandel’s historie

Her på siden, kan du i kronologisk orden, læse om hvordan Fadandel her udviklet sig gennem årene fra 2011, hvor vi startede til nu.

2011: Fadandel.dk kom til verden i maj. Brian Toft startede op med 4 forskellige aftapninger og 1 fad whisky fra Bowmore, som blev solgt i andele.
Brian startede op i sit eget hus, på 1. sal. I privaten blev der ligeledes afholdt whisky smagninger.
2012: Der blev indkøbt tre whisky fade som senere blev solgt i andele, og resten som aftapninger. I 2012 gik butikken fra at have 4 aftapninger til at have 14 aftapniger.
2013: Udvidelse af forretningslokaler. Vi flyttede fra 1. sal til den nu moderniseret kælder, hvor vi fik ca. 20 m2 til lager og butik. Smagningerne forgik stadig i den private stue. Der blev indkøbt 2 fade ydeligere til fadandele.
2014: Nomineret til Iværksætterprisen i Danmark. Der blev indkøbt 6 yderligere fade, til fadandele og senere videresalg.
2015: Fadandel.dk bliver omlagt til et ApS og kommer samtidigt med i Jim Murray “Whisky Biblen 2016” med 2 aftapninger. I 2015 blev der indkøbt 3 fade til fadandele.
2016: Fadandel.dk kommer i Whisky Biblen 2017 med 2 aftapninger. I løbet af året blev der indkøbt 14 fade yderligere.
2017: Endnu engang bliver Fadandel.dk udvidet, og der flyttes til større nye lokaler.
Der er udvidet med flere fade (19 stk.), som nu tæller knap 50 fade i alt, og butikken har nu ca. 100 forskellige aftapninger. Vi har nu aftappet over 14 fade til butikken samt hjemtaget over 100 aftapninger for kunder gennem tiden.

Påbegyndte salg af tomme fade til dekoration i hjemmet, eller på arbejdspladsen. Der bliver desuden sendt ordrer til kunder i Danmark, Finland, Tyskland, Sverige.

Fadandel.dk har agentur på Kingsbury (Europa), Claxton’s (DK & SE) samt Grindlay’s (DK & SE) og tæller nu også en agent i Sverige samt samarbejdspartnere i UK, Sverige, Holland samt Tyskland.

Det var også året hvor Fadandel.dk kom i Jyllands-Posten: ”Whisky for millioner”. Kom også i Whisky Biblen 2018 med hele 3 aftapninger, og blev kåret til årets whisky importør i Danmark!

2018: Fadandel bliver ved med at vokse, og har nu lanceret en nye forbedret webshop. Vi har nu knap 180 forskellige aftapninger på hylderne, herunder whisky, rom og gin. Der blev indkøbt 23 nye fade til bl.a. fadandele og til senere videresalg. Der blev også hjemtaget godt 30 aftapninger for vores kunder.

Vi har blandet andet fået et agentur på belgisk gin, kaldet D-Gin som vi sælger i Danmark og Sverige. Samtidig fik vi agenturet på Duncan Taylor Octave fade i Sverige. Endvidere har vi fået lavet vores egen gin (Buckthorn), som udkommer i starten af 2019.

Der desuden indsendt 10 prøver til Whisky Biblen (2019 udgaven).

2019: Vi indsendte 9 prøver til ”The Whisky Bible” og de kom alle med i 2020 udgaven. Top scoren blev vores ”Orkney 14 år” og ”Treasure of Islay 10 år” med 95,5 point ud af 100 mulige, hvilket vi er meget taknemmelig og glade for.

Der er i årets løb aftappet 16 whiskyfade samt 2 rom fade til forretningen/shoppen. Der er indkøbt 14 nye fade til senere aftapning og fadandele, hvoraf det ene fad er et rom fad fra Demerara (en smuk mørk rom). Vi har importeret godt 40 fade for klubber, foreninger og private personer igennem året.

Endvidere lancerede vi vores egen gin Buckthorn i tre forskellige udgaver, Naturally Flavoured, Flavoured in Sherry Cask – Batch 001 som har lagret i ca. 2 mdr. på et tidligere PX sherry Octave fad. Senere lancerede vi Flavoured in Sherry Cask – Batch 002, som har lageret i 4 mdr. på dette PX sherry Octave fad som Batch 001 ligeledes lagerede på.

Vi deltog på to messer i Sverige og på Whiskymessen i Kolding. Vi måtte udvide forretningen igen, da vi nu har tæt på 220 forskellige whiskyer, gins og rom på hylderne. Der er udvidet med flere forskellige aftapninger fra Claxton’s og vi har fået aftrapninger fra ”The Single Cask” hjem også.

2020: Blev året hvor vi fik mulighed for at sælge whiskyfade (Barrels, Hogshead og Butt’s) fra en lang række destillerier i Skotland. Vi har indkøbt 47 fade til videresalg, senere aftapninger og fadandele.

Webshoppen blev udskiftet til en nyere version, med et nyt design og funktioner. Webshoppen er nu på dansk og engelsk, samt mulighed for at handle i flere forskellige valutaer. Du kan nu købe vores gavekort, hvor du selv kan bestemme beløb og ikke mindst lave en personlig hilsen til modtageren. Vi er ligeledes begyndt at have kunder fra bl.a. USA, Hongkong, Singapore, Polen, Israel, Østrig, Schweiz og Belgien.

Vi deltog på whiskymessen i Kolding i marts, hvor vi lancerede vores nye eksklusive aftapning fra Claxton’s. En Glen Garioch 8 år, som har fået en finish på et 1st Fill PX Octave fad.

Der er desuden indsendt 11 prøver fra aftapninger, til Jim Murray’ Whisky Bible, som alle er kommet med i årets udgave. Vi er utrolig stolte af resultatet, hvor 6 aftapninger ud af de 11, har fået 90 eller mere ud af 100 mulige points. Se alle vores bedømmelser her.

Det var også her hvor, Fadandel.dk kom i Jyllands-Posten, med artiklen: ”Detailhandlen er destilleret ned til en enkelt butik”.

2021: Fik vi aftappet 10 whisky fade på flasker i Skotland, hvoraf 5 af dem kommer fra andelsfade fra shoppen. De 5 øvrige fade, er aftappet herud over, hvor flaskerne er kommet direkte på shoppen. Der blev indkøbt 25 fade til senere aftapninger, fadandele og videresalg.

I forbindelse med vores 10 års jubilæum, som vi havde i maj, lancerede vi en 10 år Auchroisk. Denne aftapning kommer fra et 1st Fill Oloroso Sherry Hogshead, som den har lagret på frem til aftapningen, som selvfølgelig er på fadstyrke (58,7%). Selve jubilæet, måtte vi vente med at afholde til 20. august, hvor vi modtog knap 300 gæster – VILDT!
På dagen, var der live musik i vores baggård med “Fergie McElligott hans og bror“, gratis grill pølser, fadøl (vores egen) og meget meget mere. Igen en stor tak til alle gæster og ikke mindst medhjælpere.

Vi indsendte 11 prøver til “The Whisky Bible“, hvor vi fik et gennemsnit på hele 90 points ud af 100 mulige. Højdespringeren var vores “Islay Blended 10 år på 58,3%“, som fik hele 94 point – hvilket vi selvfølgelig er meget stolte af. Aftapningen kommer fra et destilleri, som vi ikke må skrive navnet på. Så vi aftappede fadet til minde om Bessie Williamson “The first female distillery owner (1938 – 1972)“.

Whiskyfun.com, begyndte at bedømme vores aftapninger – disse kan du finde på Facebook siden Whiskyfun.com.

Året bød også på et nyt agentur i Danmark for Fadandel.dk, nemlig Duncan Taylor The Octave Series. Vi vil løbende tage nye aftapninger hjem herfra, og ligeledes og deres Premium series og ikke mindst deres BlackBull aftapninger.

Whiskymessen i Kolding, som vi ellers deltager på, blev jo desværre aflyst (som så meget andet) grundet Covid-19 pandemien. Så vi ser meget frem til at skulle på whiskymessen i Kolding i 2022 (5. marts 2022).

Grundet Covid-19, fik vi ej heller afholdt det antal smagninger i egen lokaler som vi gerne ville. Vi fik dog afholdt en del smagninger ude i det danske land, herunder hos “Nordenhuse Whisky Laug“, “Snethbyergh Whiskylaug” og et par polterabend blev det da også til.

I løbet af året, fik vi aftappet og importeret ca. 35 whisky fade for klubber og privat personer.

Vi fik et nyt og spændende samarbejde op og stå med “Milroy’s of Soho“, som bl.a. har to whisky bar i London. Hvor vi i november 2021, lancerede Fadandel.dk’s whiskyaftapninger ved en smagning i deres bar “Milroy’s of Spitalfields“, med ca. 25 deltagere. Aftenens vinder ud af de fem som vi præsenterede, var vores Bourbon lagret Staoisha 7 år – 60,7%.

Sidst i november 2021, var vi indbudt til at afholde to Masterclasses i Norge ved “Jærens Ærverdige Forening for Uisge Beatha’s fremme“. Om fredagen var der 144 deltagere (fra forskellige Norske whisky klubber), hvor vi præsenterede 9 af vores whisky aftapninger. Og om lørdagen, hvor klubben afholdt deres 25 års jubilæum, var der knap 70 deltagere, hvor vi præsenterede 3 af vores whisky aftapninger.

Vi lavede en lille sjov optælling, og fandt ud af, at vi nu har kunder i godt 30 lande

2022: Siden vi indsendte samples i maj 2021 til Jim Murray, har vi ved udgangen af marts 2022, aftappet 10 fad som andelsfade eller direkte til vores webshop/butik. Desuden har vi indkøbt godt 20 fade, som senere kommer på shoppen som fadandele, eller solgt videre til klubber eller andre uafhængige aftappere. Bl.a. fra destillerierne Glenlossie, Glen Elgin, Linkwood, Mortlach, Dalrymple og Bunnahabhain.

I februar 2022, fik vi agenturet på The Single Cask (TSC), som lige som os selv er en uafhængig aftapper.

Den 5. marts, deltog vi på den årlige whiskymesse i Kolding, hvor vi havde besøg på standen af Teo, som kommer fra TSC. Teo tog sig primært af aftapningerne fra TSC, men var også flink til at fortælle om de øvrige aftapninger vi havde med denne dag. I alt havde vi medbragt 58 aftapninger fra TSC, Claxton’s, Duncan Tayler og ikke mindst vores egne aftapninger. En stor tak til alle der besøgte vores stand på messen.

Vi har sendt et større parti, af vores aftapninger over til Whisky baren “Milroy’s of Spitalfields” igen. Så det vare ikke længe før vi skal til London igen og lave smagninger.

I marts fik vi flyttet vores webshop til ny server, grundet tekniske udfordringer hos leverandøren.

Sidst i april og starten af maj, var vi på rundtur i Skotland. Turen var primært planlagt for at besøge nogle af vores leverandører, og de warehouse’ hvor vores whisky og rom fade ligger. Der blev også plads til nogle gode besøg på destillerier, og smagt på en del gode whiskyer. Desuden købte vi på denne tur 6 nye fade, til senere aftapninger. Med på turen var Rasmus, som er en del af vores smagepanel, og denne tur til Skotland var hans første – sikker på Rasmus gerne vil med en anden gang

Vi fik også lavet en ny øl, som vi har på ”hanen” i butikken til smagninger og et par hyggelige fredag Øllen er en Skotsk Ale, som har lagret på det tomme fad fra vores Jubilæums whisky ”Auchroisk 10 år – 1st Fill Oloroso Sherry”. Øllen kan desuden købes på .5L flasker i butikken.

Igennem året, har vi afholdt 10 smagninger i vores egene lokaler, samt været ”ude” og lave en hel del smagninger, hos private, klubber mv. En stor tak til alle der har deltaget i vores smagninger.

Den 26. august, afholdt vi vores sommer arrangement, hvor vi bl.a. havde live musik, pølsebod og fadøls anlægget var også i gang. En rigtig god dag med masser af besøgende, som hyggede sig vældigt – en stor tak til alle jer der kom og hyggede jer i vores lokaler og ude område.

I starten af september, deltog vi på Whisky Live messen i Forum. Til denne messe, havde vi inviteret Claxton’s, Duncan Taylor og The Single Cask, som stod sammen med os på vores stand. To vældig hyggelige dage, med godt besøge af gæster, ikke mindst om lørdagen. På messen afholdt vi 6 Masterclass, fordelt på de to dage messen varede. En god messe, som vi helt sikkert kommer på igen i 2023. En stort tak til alle der besøgte os på vores stand.

Vores samarbejde med The Single Cask, har vi udvidet, så nu har vi også deres Family Series i vores sortiment – og vi afholder den første smagning med disse aftapninger i februar 2023.

I alt har vi i 2022, indkøbt 45 nye fade. Disse fade er primært til senere aftapninger/fadandele, men også til videresalg.

I Jim Murrays ”The Whisky Bible 2023”, fik vi alle 11 aftapninger med, som vi havde indsendt til hans bedømmelse. Og to af dem fik en Gold Award, “Glentauchers 12 år (95 points)” og “Ardmore 12 år (94.5 points)” – som vi selvsagt er meget beæret over . Du finder en liste over vores bedømmelser vi har fået på denne side.

2023: Der blev indkøbt 71 fade i 2023, som enten er direkte aftappet, gemt til senere aftapninger, solgt videre, eller kommet på fadandele. Stigningen i indkøbet af fade med whisky, betød at vi i 2023 opdelte Fadandel.dk i to selskaber. Det nye selskab hedder Casks ApS, og beskæftiger sig kun med opkøb af fade og videresalg af disse. I 2023 udvidede vi også fra 4 til 6 lagerhaller (warehouse), hvor vi få opbevaret vores fade med whisky og rom i Skotland – for dels at, sprede risikoen, med mest af alt for ikke af flytte fadene for meget.

2023 blev også året hvor vi flyttede vores web server til et nyt og bedre teknisk miljø, og samtidig satte vores engelsksprogede del af shoppen over på fadandel.com. Vores betalings side er ligeledes flyttet til en ny udbyder, og der er lavet en del forbedringer på shoppen gennem året også.

I 2023, fik vi aftappet 9 fade med whisky, til butikken og som fadandele. Salget af fadandele er eksploderet fra ca. 200 andele i 2022, til knap 650 andele i 2023 😃 Og vi satte fadandele til salg i 6 nye andelsfade. Husk, hvis din klub køber mere end 6 andele i samme fad, kan vi tilbyde en klub label på disse, de skal dog fortsat påsættes i Skotland.

I marts deltog vi vanligvis på whiskymessen i Kolding, som blev afholdt den 4. marts 2023. Messen var igen godt besøgt, og selv med 6 passioneret hjælpere bag disken, var der travlt det meste af dagen. Vi havde det sjovt, og håber også alle jer der besøgte os, havde det sjovt. Vi glæder os allerede til dette års whisky messe, som afholdes i Kolding den 2. marts 2024.

Gennem 2023, fik vi importeret over 20 fade for klubber, privatpersoner mv. og solgt 66 fade med whisky videre til uafhængige aftapper, privatperson og klubber.

I årets løb, fik vi afholdt 6 smagninger i vores egne lokaler, og ikke mindst afholdt 15 smagninger ude hos whiskyklubber, whiskylaug og privatpersoner.

Vi kom for sent med vores samples til Jim Murray, så vi fik ikke nogen aftapninger med i hans whisky bibel 2024 – så der er samlet lidt sammen til den kommende udgave. Vi sender løbende samples Whiskyfun.com, så der vil du kunne se deres bedømmelser, på vores aftapninger også 💪

2023 blev også året, hvor vi bød Kim Laulund velkommen i smagepanelet, som nu består af 7 personer, inklusive Brian Toft (indehavere af Fadandel.dk) – læs mere om smagepanelet i Fadandel på denne side.