Opbevaring af whisky
Det er ikke svært eller meget krævende at opbevare whisky. Men der er nogle få spilleregler, som bør overholdes. Whisky skal helst opbevares, ved en stabil temperatur på et køligt og tørt sted. Hvis en flaske whisky bliver udsat for direkte sollys, vil den miste noget af sin farve og vil forringe den oprindelige smag. Køb derfor kun flasker som er blevet opbevaret bagerst på hylden, i en pap- eller trækasse.
Hvis temperaturen svinger for meget, vil det ligeledes have negativ indflydelse på indholdet, da det påvirker fordampningen i flasken. En korkprop eller et skruelåg lukker aldrig 100% tæt. Det har altid været mere fashionabelt at bruge korkpropper, men de senere år har nogle aftappere valgt gummipropper. De billigste produkter har primært skruelåg.
Whisky skal modsat vin, lagres opretstående da den høje alkoholprocent på mindst 40%, holder proppen fugtig. Hvis flasken ligger ned kan det medføre at proppen opløses, og det kan føre til en lækage eller en mindre ønskelig smag af kork. Dette er specielt udbredt ved whisky aftappet ved fadstyrke, det vil sige ufortyndet og direkte fra fadet. Whisky aftappet ved fadstyrke kan have en alkoholprocent på over 60%, hvilket vil fremskynde processen endnu mere.
I modsætning til vin, modner whisky ikke yderligere efter den er aftappet på flaske. Uåbnede flasker kan opbevares i årevis uden tab af smag eller aroma, men når forseglingen på proppen er brudt og flasken åbnes, starter en iltning af indholdet. Iltningen tager mere fart efterhånden som flasken tømmes.
Man kan forebygge denne oxydering ved at fylde indholdet over i mindre sampleflasker, men det bør være tætlukkede sampleflasker godkendt til alkohol, hvis et tilfredsstillende resultat skal forventes.
Når alkohol tilføres luft, vil ilten i luften bindes til alkoholmolekylerne og dernæst trække to hydrogenatomer pr. alkoholmolekyle ud. Resultatet af denne dehydrogenering af ethanol giver stoffet acetaldehyd.
I små mængder påvirker dette smagen positivt, men i større koncentrationer er det ikke ønskeligt. Nogle whiskys kan virke skarpe og kantede når de åbnes, men mere afrundede og detaljerede når de har været åbne en måned eller to. Så der kan være stor forskel på to identiske flasker, hvis man sammenligner en nyåbnet flaske, med en flaske som er blevet åbnet et halvt år tidligere.
Så iltningsprocessen behøver ikke kun at opfattes negativt. Normalt vil en flaske åbnet whisky sagtens kunne holde sig et års tid uden problemer, men også her kan der være stor forskel. Nogle flasker ændrer ikke karakter eller smag betydeligt, selvom de har været åbnet i årevis, mens andre kan være næsten udrikkelige efter blot 14-15 måneder.
Det er derfor sjældent en god idé, at bestille en whisky fra en næsten tom flaske på en fx. pub. Mange restauratører sætter en måleprop på flasken når den åbnes – og målepropper lukker heller ikke tæt. Resultatet kan være en bitter eller en flad whisky.
Kilde: Ekstra Bladet