Vi har lukket nu, og lukket i morgen
Vi holder sommerferie i ugerne 28, 29 og 30

Mød medlemmerne i Fadandel’s smagspanel

Medlemmerne i smagspanelet har her, beskrevet lidt om deres passion for whisky, og ikke mindst hvorfor de er med i smagspanelet hos Fadandel.dk.
Læs mere her, om hvad smagspanelet hos Fadandel er, og hvad det betyder.

Idéen til Smagspanelet opstod efter en samtale mellem Per og ejer af Fadandel.dk (Brian), i butikken i Voerladegård. Her gav Brian udtryk for de udfordringer, der er med at smage og planlægge aftapninger, flere år ude i fremtiden. Så hvorfor ikke samle en lille, dedikeret gruppe, som kan smage med på fadprøver og komme med input til fx aftapning, fadstrategi, eller om et fad måske slet ikke skal på shoppen. Om ikke andet, så kommer der opdaterede smagsnoter på hjemmesiden, så fadandelsejere i højere grad ved, hvad de kan forvente. Det er da win/win for alle!

Per Vester
Jeg kom først for alvor ind i whiskyens vidunderlige verden, da et familiemedlem i 2005 hjembragte en AnCnoc 12yo fra Skotland og jeg første gang smagte en rigtig single malt, trods de 40%. Jeg vidste jo ikke noget om hverken fadstyrke eller kølefiltrering dengang. Men smagen fik mig overbevist om whiskyens kvaliteter, og siden har samlingen passeret de 200 flasker, selvom jeg gør mit bedste for at åbne og smage dem alle. Favoritten er den totalt undervurderede Craigellachie. Jeg er vild med deres super tunge stil og at de aktivt gør sig umage for at få en mere svovl-holdig bygmalt. Derudover er jeg også meget stor fan af Bruichladdich og deres legen med SWA’s regler med det ene formål at viderebringe så mange oplysninger til forbrugeren som muligt. Det var slet ikke tanken, at jeg selv skulle være medlem af Smagspanelet, men da Brian tilbød en plads, sprang jeg til med det samme. Jeg synes ganske enkelt det er super-sjovt at smage udviklingen i en whisky, og selv om jeg tager whisky ganske seriøst, så er det at nyde whisky jo dybest set noget vi gør for fornøjelsens skyld.

Rasmus Primdal
Mit første møde med whisky var i 2000, hvor en kammerat og jeg gik ind i vinhandel for at købe en flaske rom. Vi blev overtalt af ekspedienten til at købe en flaske whisky. Men min passion for whisky blev grundlagt i 2009 hvor jeg købte noget andet end standard aftapning. Siden har jeg opbygget en lille samling på lige under 200 flasker. Jeg har ikke nogen præferencer om det er røg, krydret, sød osv. Jeg vil gerne prøve så meget forskellig som mulig og det er en af grundene til at jeg er elsker whisky, der er så mange udtryk og smage at man altid kan finde noget man kan lide. Jeg har en forkærlighed til Caol Ila, men er på de senere år blevet meget glad for Mortlach.

Allan Nielsen
Omkring 2015, kom jeg ind i den fantastiske verden, der hedder whisky. Jeg havde en del år været mere til rom, men så indtroducerede en kammerat mig lidt whisky i den bløde ende og lidt Caol Ila. Dog var Caol Ila’en ikke rigtig noget for mig, den var for røget, men i dag er det en hel anden snak. Jo mere røget, jo bedre. Den første “rigtige” whisky jeg købte, var en standard 12-årig Bunnahabhain og smagen vandt mit hjerte og er i dag min favorit. Den lidt skæve smag, med et hint af røg er bare lækker hver gang.
Da jeg startede på min whiskyrejse, havde jeg aldrig troet, at jeg en dag ville få det previlegie, at sidde med i et smagspanel som dette. Der var i hvert fald ikke nogen betænknings tid.

Poul Skaanning
Jeg fik interessen for whisky omkring 2011, hvor en flok kolleger fik mig indlemmet i arbejdspladsens whiskyklub. I starten var jeg mest til bourbon, men hurtigt blev paletten udvidet til Skotland. Jeg har ikke en favoritwhisky, men hælder mest til krydret whisky fra Speyside. Jeg nyder også gerne en dram fra Islay, især hvis den har noget alder.
Smagspanelet er en god og hyggelig mulighed for at nørde whisky med ligesindede. Det er også en chance for at følge med i hvad der er på vej af nye fade, som det kunne være interessant at købe en andel i.

Thomas Brink
Whisky har været en del af mit liv siden slutningen af 80’erne, hvor det typisk var Chivas, fatter havde i skabet. Det fascinerede mig dengang, at efter tredje eller fjerde “sip”, var den sviende fornemmelse i munden væk. Siden er der dog sket en del med udvalget på hylderne og i skabene ligesom smagsløgene også har udviklet sig.
Jeg nyder i dag mest whisky med høj alkoholprocent og med en god balanceret røg. Bl.a. Bruichladdich’s Octomore serie har dette.
Da Brian spurgte og jeg kunne have interesse i at være med i smagspanelet, kunne jeg kun sige ja, det er en fantastisk mulighed for at være med til at følge udviklingen af de gyldne dråber frem til aftapning.

Kim Laulund
Jeg har haft interesse Whisky siden 90erne hvor det dog primært var de mere profilerede blend som Chivas og Bells 20y samt Royal Salute der var blandt de foretrukne.
Min interesse i single malt tog fart 00rne hvor det var muligt at finde gode single malts i mange supermarkeder.
Mine yndlinge inden for denne verden er Caol Ila, Imperial, Bunnahabhain og Ardmore men absolut ikke kun holdt til disse.
Er seneste medlem i smage panelet som Brian spurgte om jeg kunne have interesse i at deltage i, hvilket jeg sagde ja tak til. Primært fordi jeg elsker at følge hvordan træet kan påvirke en whisky i både god og knap så god retning samt opleve hvad det betyder at have det på et andet fad end man oprindeligt havde tænkt sig.

Brian Toft (Ejer af Fadandel.dk)
Tilbage i 1996 blev jeg introduceret for Single Malt Whisky, for første gang, af en god ven. Dengang var jeg storryger og fik da også en god cigar fra tid til anden, så smagsløgene var ikke på det bedste sted. Men efter vi denne aften fik smagt på Bowmore, Ardbeg, Caol Ila og Lagavulin, var jeg “hooked” (for jeg kunne smage dem 😂) og har siden da været medstifter af en whiskyklub tilbage i 2004. I 2011, startede jeg Fadandel.dk for at udbrede muligheden for at blive medejer af et eller flere whisky fade i Skotland. I januar 2021 spurgte jeg nogle af Fadandels kunder, om de kunne tænke sig at være med i et smagspanel, hvor vi så mødes et par gange om året, for at smage på fadprøver. Alle i panelet har en stemme ved afstemninger, dog har jeg som ejer af Fadandel.dk veto-ret 🤗. I smagspanelet, smager vi både på fadprøver som der sælges fadandele i, men også fadprøver fra whiskyfade som der skal tages beslutning om, hvornår de skal på fadandels programmet. Se evt. listen med status på de enkelte andelsfade vi har her.

Smagepanel Smagning den 17. november 2023